poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek


Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
pół szklanki słonecznika
1 duża cebula
200 g pieczarek
pół łyżeczki kolendry mielonej
ćwierć łyżeczki imbiru
ćwierć łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki bazylii
szczypta chilli
sól
pieprz
sezam do obtoczenia
olej do smażenia

Słonecznik namoczyć 5-6 godzin wcześniej. Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod zimną wodą i przelać wrzątkiem (pozbywa się w ten sposób posmaku goryczki).
Kaszę wrzucić do pół litra wrzątku i na wolnym ogniu gotować pod przykryciem około 15 minut. Jeśli woda wyparuje i kasza zacznie przywierać do dna, można dodać więcej wody. Do ugotowanej kaszy wsypać sól i przyprawy. Wymieszać i odstawić na pół godziny.
Na patelni podsmażyć posiekaną cebulkę i osobno drobno pokrojone pieczarki.
W misce wymieszać dokładnie kaszę, usmażone pieczarki i cebulę oraz słonecznik (można również krótko wyrobić masę w blenderze).
Formować kotlety, obtaczać w sezamie i smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia. 
Podawać z surówkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz